Slobodno nas nazovite, ne grizemo : )

Azori (jesen), čudesno vulkansko otočje usred Atlantika

Vodič: Rale
Polazak: Studeni 2024.
Trajanje: 8 dana (5 radnih dana)
Zahtjevnost: 2-3
Veličina grupe: 6-15 suboraca 🙂
Cijena putovanja: 1.015 ( 7.647,52 kn )

Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 Kn.

“Early bird” popust !!! za prijave podnesene do 15. 06. 2024. cijena putovanja iznosi još ugodnijih 950,00 eura. Naši stari suborci imaju extra 65,00 eura popusta na svako treće putovanje juhuuu 🙂

U cijenu nije uključena avionska karta po potvrđivanju Vaše prijave Nomadi će Vam pomoći u kupovini najpovoljnije tržišno dostupne avionske karte.

Vize:

Ma kakva viza!

Gdje spavamo???

U lijepom hotelu (dvokrevetne sobe sa vlastitom kupaonicom) sa finim doručkom.

Očekivane temperature:

Temperature su oko 17C preko dana. Taman za hajkanje i istraživanje otočja. Može biti i pokoji pljusak. Inaće otočje ne bi bilo ovako zeleno!

Nofci:

Euro. Nema puno preračunavanja 😉 Bankomati su posvuda i prihvaćaju sve kartice…

B&B (bolesti&beštije):

Ne brinite, od silnih endemskih vrsta niti jedna nije otrovna.

Struja:

Utičnice su kako i naše, 220V

Komunikacije:

Ultra brzi internet na čitavom otoku kojeg ćemo slabo koristiti. Jel tak’? Pa na Azorima smoooooo!!!

Malo kulture:

Opustite se i poletite iznad čarobnih Azora:

Vremenska razlika:

-2 sata u odnosu na Zagreb

Potrebna oprema:

Udobne cipele / tenisice za trekanje, nepropusna jakna, štapovi za hodanje ukoliko vam malo štekaju koljena, sunčane cvike, kupaći kostim.

Misija:

Istražiti ovo prekrasno koje sastoji se od devet većih otoka koji izgledom i osjećajem podsjećaju na bajkoviti miks Islanda i Havaja. Očekuju nas geotermalni izvori, vulkani, vulkanska jezera, vulkanske crne plaže, predivni gradići na obali i jednako tako šarmantna mala sela na osami, usamljeni svjetionici na hridima visoko iznad mora. Nevjerojatna flora i fauna uključuje dupine i kitove, rajsko zelenilo i nepregledna cvjetna polja. Pripremite svoje tijelo na vrlo oštar i brdovit krajolik savršen za planinarenje i boravak na otvorenom te svoja čula na bogatu kulinarsku i kulturnu tradiciju. U travnju je temperatura idealna za šetnje, udaljenosti na otoku su male, potrebno je maksimalno 1 sat vožnje da pređemo s jednog na drugi kraj otoka, gužvi nema.

Jeste li znali?

–  Na Azorima se nalazi preko 500 endemičnih vrsta! To uključuje biljke, životinje, ptice, kukce i druge organizme koji su razvili jedinstvene prilagodbe na specifične uvjete života na otocima. 

– Arhipelag Azora nalazi se na raskrižju triju tektonskih ploča. 

– Azori su dom nekim od najvećih podvodnih planina na svijetu, koje se uzdižu od nekoliko tisuća metara ispod morske razine. 

– Najviši vrh Portugala je Mount Pico (2351m), a nalazi se na Azorima!

Spremni?

Naše zaljubljivanje u Azore kreće s upoznavanjem Ponta Delgada, glavnog grada Azora gdje smo i smješteni. Idealne je veličine za šetnju i istraživanje uskih uličica, a nadaleko je poznat po svom čarobnom botaničkom vrtu. 

Nakon toga, krećemo za ozbiljno. Na istočnoj strani otoka, planinarimo po rubu kratera ugaslog vulkana s fenomenalnim vizurama na koju se god stranu okrenemo (Vista de Rei). Čas smo u čudesnoj šumi, čas na mahovinom obraslim obroncima kratera.Na sjeveru otoka trekamo kanjonom uz potok preko mostova kroz krajolik koji podsjeća na tropsku džunglu. Naše odredište je slap Salto do Cabrito i kupanac u mrzloj vodi za najhrabrije!

U jednom trenu džungla, u drugom zapanjujući klifovi koji se obrušavaju u uzburkani Atlantik. Sve to u jednom danu! Otoci suprotnosti, to su Azori! Nakon ”džungle”, vrijeme za nešto totalno drugačije. Šetnje uz termalne izvore i brčkanje u toplom jezeru u jednom od najljepših botaničkih parkova u Europi (Terra Nostra). Totalno suludo iskustvo.

Osim što nas grije, geotermalna energija nam i kuha! Degustiramo tradicionalno jelo (Cozido das Furnas)  koje se kuha nekoliko sati u prirodnoj „vulkanskoj pećnici“ odnosno pod  zemljom, pod vrućim kamenjem.

Divlja istočna obala nas očarava sa svojim vulkanskim plažama, malim gradićima i lukama, impozantnim svjetionicima, gustim šumama, predivnim vodopadima… Nego, jesmo rekli da su Azori otoci suprotnosti?

E kad bi još vidjeli neki ono, pravi vulkan, to bi bilo top! Nema frke! Trekat ćemo oko Vatrenog jezera na dnu još uvijek aktivnog vulkana, a nakon toga opet na kupanac u tople izvore. 

Šta još? Ima još? Molim? Pa da! Svi dobro znaju da su Azori poznata destinacija za promatranje kitova i dupina. Ovo vam je jedinstvena prilika da vidite ova čarobna bića usred Atlantika.

Ovo je samo mali dio onoga što vas čeka na čarobnim Azorima.

Predviđeni plan putovanja

1. dan – letimo za Azore točnije otok Sao Miguel i vozimo se do smještaja. Imamo taman vremena za večernju šetnju gradom i večeru u lokalnom restoranu. Ponta Delgada je idealne veličine za šetnju, tokom tjedna istražit ćemo uske uličice starog dijela grada i prekrasni botanički vrt

2. dan – nakon doručka krećemo na istočnu stranu otoka prema Sete Ciudades. Planinarimo po rubu kratera ugaslog vulkana. Na ovom se području može provesti cijeli dan, šetnje nisu zahtjevne, ali traju po par sati. Spuštamo se u gradić Sete Ciudades koji je nastao u dnu kraterskog jezera pa u popodnevnim satima nastavljamo obalom do hotela

3. dan – u jutarnjim satima krećemo prema sjeveru otoka. Započinjemo trekom do slapa Salto do Cabrito. Najhrabriji se mogu okupati podno slapa. Nakon akcije stižemo u obližnji gradić Ribiera Grande. Uživamo u šetnji ulicama obloženim crno-bijelim mozaicima tipičnim za Azore, a onda odlazimo u još jednu kratku šetnju uz dramatičnu obalu s klifovima. Naravno, ostavili smo poslasticu za kraj: posjet jedinoj plantaži čaja u Europi, Cha Goreana. Naučit ćemo sve o uzgoju čaja, prošetati plantažom i naravno, kušati ga

4. dan –  današnji dan rezerviran je za gradić Furnas koji je nastao, kako mu i ime govori, na termalnim izvorima. Očekuje nas šetnja uz jezero i geotermalne izvore, i istraživanje prekrasnog botaničkog parka Terra Nostra. Kupanje u jezeru koje se nalazi u parku je obavezno! Ovdje možete probati i tradicionalno ”vulkansko” jelo Cozido das Furnas

5. dan – istražujemo dramatičnu, „divlju“ istočnu obalu otoka gdje se egzotične šume strmoglavo spuštaju do crnih vulkanskih plaža. Ovo je prilika da upoznamo endemsko raslinje otoka, posjetimo male gradiće, ribarske lučice i impozantne svjetionike na hridima. Napravit ćemo i dva treka po cca 2 sata – jedan uz impozantnu obalu koja izgleda kao da ste uletili u Jurassic Park, a drugi u području Failal da Terra na kojem se pejzaži izmjenjuju svakih nekoliko koraka – od guste šume obrasle mahovinom, preko slapova do predivne obale, idiličnih polja i seoca

6. dan –  trekamo oko Lagoa do Fogo ili u prijevodu Vatrenog jezera, koje se nalazi na dnu vulkanskog, još uvijek aktivnog, kratera. Jezero je predivne tirkizne boje, a vidici se pružaju na sve strane jer se nalazimo točno u središtu otoka na visini od 1000 metara usred Atlantika!!! Vrijeme je ovdje nepredvidivo, često se navuku oblaci pa se onda opet naglo otvori sunčani „prozor“ što prizore čini još dojmljivijima. Nakon planinarenja odlazimo na zasluženi odmor i kupanje u Caldeira Vieja, predivne tople izvore u prirodi kao iz bajke

7. dan – jedna od najvećih atrakcija na Azorima su kitovi ulješure i puuuno vrsta dupina koji ovdje žive čitave godine!!! Ovaj je dan posvećen njima pa vas vodimo na opcionalni izlet odnosno whalewatching na kojem ćemo napraviti i đir oko zanimljivog otočića Ilheu de Vila Franca do Campo. Prije toga razgledavamo istoimeni gradić, a na povratku posjećujemo farmu ananasa i obavljamo posljednji shopping u Ponta Delgadi. Ukoliko vam nije do morskih pustolovina možete odabrati jahanje, vožnju biciklom, canyoning, ronjenje ili neku sličnu aktivnost, a možemo se i zaputiti u još neku lijepu šetnju

8. dan –  letimo kući i hvalimo se nestvarnim fotkama po bespućima interneta

* plan je podložan promjenama (ovisno o brzini kretanja grupe i situaciji na terenu). Rekreativci i osobe s aktivnim životnim stilom – ovo je vaša ocjena

Cijena putovanja

Cijena organizacije i troškova putovanja tijekom 8 dana iznosi 1.015,00 eura bez avionske karte. Za tzv. “early bird” prijave do 15. 06. 2024. odobravamo popust od 65,00 eura, pa cijena putovanja iznosi još ugodnijih 950,00 eura.

Način plaćanja

Rezervacija mjesta u grupi potvrđuje se uplatom u iznosu od 265,00 eura ili 200,00 eura ukoliko ulovite “early bird” popust (prijavom do 15. 06. 2024.) na račun Agencije:

IBAN HR2824840081135351865

SWIFT (BIC) banke: RZBHHR2X

Svrha: Azori (jesen) 2024. – ime i prezime putnika

Kozlikovac, Obrt za turističke usluge i promidžbu Kozlikovo 53, 10450 Klinča Sela

Ostatak od ukupne cijene putovanja u iznosu od 750,00 eura plaćate našim lokalnim partnerima na prvi dan putovanja na Azorima.

Iznos uplaćen za rezervaciju putovanja je nepovratan, osim ukoliko Agencija mora otkazati putovanje (u tom slučaju se putniku vraća uplaćeni iznos u cijelosti). Agencija zadržava pravo otkaza putovanja ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika (grupa može putovati i s manje putnika, no u tom slučaju potrebno je napraviti rekalkulaciju cijene), odnosno u slučaju izuzetnih okolnosti (pandemija, rat, nemir, štrajk, teroristička akcija, sanitarni poremećaji, elementarna nepogoda, intervencija nadležnih vlasti, situacije koje su izvan kontrole organizatora i sl. događaji “više sile”).

U slučaju otkaza putovanja od strane putnika, Agencija zadržava iznos uplaćen na ime rezervacije putovanja. U iznimnim slučajevima, koji se posebno razmatraju, putniku se može odobriti korištenje navedenog iznosa za neko drugo putovanje u ponudi Agencije i to u roku od godinu dana od datuma pismenog otkaza. Agencija pritom zadržava pravo umanjenja navedenog iznosa za cijenu eventualno nastalog nepovratnog troška prilikom organizacije putovanja za navedenog putnika.

U slučaju prijave manje od 10 putnika, cijena putovanja će biti uvećana za 120,00 eura (za 8-9 putnika), odnosno 155,00 eura (za 6-7 putnika).

Što je sve uključeno u cijenu?

 • Troškovi organizacije i vođenja putovanja
 • Pružanje podrške pri kupovini avionskih karata, putnog osiguranja i ishođenjem viza
 • Nomadski voditelj putovanja
 • Svih 7 noćenja tijekom ture – dvokrevetne sobe u hotelu s privatnim kupaonicama
 • Svi transporti tijekom ture – iznajmljujemo aute, nomadski vodič je jedan od vozača i još nam treba po 1 vozač (dobrovoljac) za svaki auto
 • Doručak tijekom cijelog putovanja

Što nije uključeno u cijenu ekspedicije:

 • Povratna avionska karta na Azore
 • Taxi sa i do zračne luke
 • Obroci osim doručka i cuga
 • Nadoplata za jednokrevetnu sobu ukoliko želite solirati (lako vam sredimo cimera/cimericu ak ste solo na turi i ne želite nadoplatu)
 • Dodatni izleti: gledanja kitova (cca 60 Eura), paraglajd, canyoning, jahanje, rent bicikala
 • Ulaznice na termalne izvore

Avionske karte

Povratna avionska karta do Azora košta od 300,00 do 600,00 €, a nekad i manje ovisno o kombinaciji letova i vremenu rezervacije.

Rezervacija putovanja

Ako želite na ovo putovanje sa Nomadima popunite donji formular i mi ćemo Vam se javiti sa svim potrebnim informacijama i objasniti vam proces prijave i pripreme za putovanje